woensdag 18 juni 2014

10 ongelooflijke voordelen van het vasten

Vele mensen vasten vanuit religieuze overtuiging, maar slechts weinigen kennen de voordelen die vasten oplevert voor de gezondheid. Vasten is goed, als je het op de juiste manier doet. Het ontslakt je, brengt de bloedsuikerspiegel omlaag en vermindert de opslag van vet. Het geeft je immuunsysteem een boost en helpt je gezonde eetgewoontes te ontwikkelen. Hier is de top tien van voordelen die je uit het vasten kan halen. 




1. Vasten ontgift

Bewerkt voedsel bevat veel additieven (toevoegingen) die wij op de verpakking herkennen als E-nummers. Deze additieven kunnen ons lichaam vergiftigen. Sommige van deze toevoegingen kunnen zelfs onherstelbare schade aanrichten. De meeste van deze gifstoffen worden opgeslagen in de vetten in ons lichaam. Vet wordt verbrand gedurende het vasten, vooral als het gedurende langere tijd is. De gifstoffen komen dan los. De lever, nieren en andere organen in het lichaam krijgen te maken met ontslakking, oftewel ontgifting.

2. Vasten brengt de spijsvertering tot rust
Tijdens het vasten komt de spijsvertering (de voedselverwerking in je lichaam) tot rust. De normale lichamelijke functies gaan gewoon door, en vooral het verteringsstelsel, maar het tempo is veel lager. Deze oefening helpt de balans van de vloeistoffen van het lichaam te herstellen. De afbraak van voedsel is in een rustiger vaarwater terecht te komen. Energie die loskomt volgt ook eenzelfde geleidelijker patroon. Het vasten houdt echter de productie van zuren in de maag niet tegen. Daarom wordt geadviseerd aan mensen met een maagzweer aangeraden om op te passen met het vasten. Sommige deskundigen raden het vasten af. 

3. Vasten geneest infectieziektes
Er zijn een paar studies die bewijzen dat vasten infectieziekten en allergieën geneest. Voorbeelden van zulke ziekten zijn reumatisch artritis en huidziekten zoals psoriasis. Sommige deskundigen melden dat vasten ook inflammatoire darmziekten geneest zoals colitis ulcerosa (ontsteking van de dikke darm).

4. Vasten verlaagt de bloedsuikerspiegel
Door het vasten neemt de afbraak van glucose toe, zodat het lichaam energie kan krijgen. De aanmaak van insuline wordt minder. Dit gebeurt in de pancreas. Glucagon wordt geproduceerd om de glucose af te breken. Het gevolg is dat de bloedsuikerspiegel daalt.

5. Vasten versnelt vetafbraak
Het eerste antwoord van het lichaam op vasten is de afbraak van glucose. Als de voorraad glucose is uitgeput, zoekt het lichaam een alternatief om energie te verkrijgen. Het grootste deel van het lichaam is in staat om hiertoe vetzuren te gebruiken. De vetzuren bevinden zich in de nieren en spieren en worden afgebroken om energie vrij te geven. 

6. Vasten corrigeert een hoge bloeddruk
Vasten is een manier om de bloeddruk te verlagen. Het helpt de kans op artherosclerose (toenemende vernauwing van de slagaders door opslag van vetten) te verkleinen. Tijdens het vasten worden glucose en later vetzuren gebruikt om energie te produceren. De metabolische waarden (stofwisseling) gaan omlaag tijdens het vasten. Dat geldt ook voor vecht- en vluchthormonen zoals adrenaline en noradrenaline. Hierdoor blijft de stofwisseling regelmatig en binnen de grenzen. Het voordeel daarvan is dat de bloeddruk daalt.  

7. Vasten zorgt ervoor dat je afvalt
Vasten kan er voor zorgen dat je snel gewicht verliest. Het vermindert de opslag van vetten in je lichaam. Toch is vasten geen goede methode om af te vallen. Je kan beter minder vet en suiker consumeren, en meer fruit eten.

8. Vasten leidt tot gezondere eetgewoontes
Uit observaties blijkt dat vasten ervoor zorgt dat je minder behoefte hebt aan bewerkt voedsel. Het maakt dat je behoefte hebt aan natuurlijk voedsel, zoals water en fruit. Het leidt er daarom toe, dat je bewuster en gezonder gaat leven.

9. Vasten is goed voor het immuunsysteem
Als een individu op een gebalanceerd dieet is tussen het vasten door, kan het voor een enorme boost zorgen voor je immuunsysteem. Gifstoffen worden uitgeschakeld en vetten die opgeslagen waren worden verminderd. Als de vastende zijn vasten verbreekt met het eten van fruit - dadels is de gewoonte van de profeet, vrede zij met hem), dan zorgt hij ervoor dat zijn of haar lichaam de meest essentiële vitamines en mineralen binnen krijgt. Vitamine A en E zijn goede anti-oxidanten die volop aanwezig zijn in fruit. Zij helpen om je immuunsysteem een opkikker te geven.

10. Vasten helpt je van je verslaving af
Sommige schrijvers tonen aan dat vasten verslaafden helpt om hun behoefte aan nicotine, alcohol, cafeïne en andere verslavende middelen te verminderen. Ook al zijn er andere methodes om van je verslaving af te komen, vasten kan hier zeker een rol bij spelen. 

Ondanks deze voordelen, kleven er ook nadelen aan het vasten. Het kan er voor zorgen dat je uitdroogt, wat kan leiden tot hoofdpijn en migraine bij sommige mensen. Het kan zuurbranden en maagzweren verergeren. Zwangere vrouwen, zogende vrouwen, ondervoede mensen en mensen met hartritmestoornissen, nier- en leverproblemen worden vaak geadviseerd om niet te vasten. 

bron: nairaland.com

zie ook www.qantara.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten